Salam semua kepada pembaca aimannajmy dot com.Sedar tak sedar kita dah masuk bulan Disember.Cepat sungguh masa berlalu.Pejam celik pejam celik.Tup tap tup tap.Kelipoq pi kelipoq mai sedaq tak sedaq lagi sebulan dah nak masuk tahun baru iaitu tahun 2011.Kalo nak diikutkan bulan lepas punya analytics didapati bahawa unique visitor bertambah sedikit dalam seratus lebih camtu.Mai kot mana aku pun taktau.Nak kata blog ni rajin dok update tak jugak.Kadang-kadang bila masa terluang ja huhu.Nanti aku letak graphnya kalo aku tak lupa huhu nak tengok contoh pi la belek previous entri aku huhu.Yang pelik bin hairan blog english aku yang update tersangatlah jarangnya bilangan unique visitor tersangat lah tinggi average dekat 1000 per month.Kadang-kadang mai kot mana hala jadi 2000 per month.Tu tera tak berupdate.So potensi blog english sangatlah tinggi pasarannya huhu.World wide web huhu paham-paham ja la.Orang kat zimbabwe pun boleh singgah blog english kita.

Apa kejadahnya aku melalut ni niat nak cerita cam tajuk kat atas pi cerita benda len pulak huhu.Baru-baru ni aku dok dapat emel kononnya dari pihak maybank.Aku sebenaqnya dah tau ianya adalah phishing site atau dalam BMnya err.. macam web untuk menipu orang la..scammer, and another form of fraud (tanya pakcik google kalo nak tau lebih lanjut).So emel ni menyuruh kita mengemaskini akaun maybank yang mana ianya disediakan pautan link ke phishing site.Sekali tengok emel ni cam memang dari pihak maybank.Dengan sender dari pihak security@maybank.com.Kalo orang taktau memang conpem akan terpedaya punya.

Yela tak semua orang tahu pasal phishing site ni suma.Maybe ada orang akan anggap “hek elehh aiman najmy ni cerita pasai phishing site pulakk..macam le orang taktau!” Tapi niat aku ikhlas..huhu mana tau ada yang gigih terpedaya.Saban hari ada je orang terpedaya dengan penipuan di internet walaupun pada hakikatnya yang terpedaya tuh bukanlah pakcik atau makcik kat kampung yang tak penah guna internet.Yang dok guna internet selalulah yang mudah terpedaya.Aku rasa yang antaq phishing site ni suma pakai spam bot kot..Aku mana ada akaun maybank seot tiba-tiba mai kot mana maybank nak antaq benda alah ni pulak kat aku huhu.Kalo tengok gaya persembahan emel ni memang sekali pandang orang memang akan anggap emel ni memang mai dari maybank.So ati2 lah ye.Gunalah browser internet yang selalu berupdate dan terkini.Kalo anda klik pautanย  update pun browser akan bitau siap2 dah ni phishing site huhu.

Selalunya kalo entri awal bulan ni aku memamg salu letak analytics huhu..next entri kot huhu.Rasa cam malas pulak nak bitau orang pasai analytics ni.Kang ada pulak suara sumbang berkata ” ahh blog tak tera mana nk tayang analytics pulak..blog orang len yang puluh riban2 visitor tak penah tayang pun..nak tunjuk kemas sangat buat pa..” Kepada insan yang mengata itu… SUKA ATI AKULAH NI BLOG AKU..AKU NAK LUAH APA PUN..TAK SUKA TAKYAH LA SINGGAH..

Facebook comments: