Salam semua kepada pembaca sekalian… lama sungguh aih aku tak mengupdatekan diri huhu.Ternyata blog ini sangat sepi dan terus sepi dan sepi lagi huhu.Tapi takpa aku ada perancangan tertentu yang membolehkan blog ini kerap update selalu haha… daripada dok terbiar tanpa update haha.Biasalah… sifat bertangguh dan kesibukkan keja lain yang lagi penting menyebabkan aku jadi takdak mood nak menulis.Tapi yang peliknya Facebook boleh pulak aku kerap update haha… kalo ada pembaca yang rindukan penulisan aku hahaha… maka boleh la add aku facebook huhu… tapi facebook banyak bersifat peribadi.. upload gambaq pi makan.. cerita pi tang situ.. tang sini.. kalo rasa annoying takyah add huhu.Better kat blog ni lagi berinformasi.

Perenggan pertama atas just saja-saja pengenalan bosan-bosan lama tak karang.. so baru-baru ada mat salleh kontek aku via emel katanya nak blog sponsorship.. aku tanpa segan silu aku accept ja.. dia yang mai cari aku huhu.. lagi pun aku tau blog aku yang dia nak sponsor artikel tu berada pada tahap atau benchmark yang tak membolehkan aku main harga atau nego harga lagi tinggi.So aku just accept.. mula-mula dia tanya.Sama ada aku nak fizikal product atau nak duit.. nak senang cerita aku nak duit ja senang.. teruih transfer via paypal.Ini kang kalo nak bagi barang.. jenuh nak mai antaq la apa la.. kot la nak bagi aku laptop sebijik len cerita la haha.. ini barang cam perkakasan dalam umah.. kat Tesco pun belambak.So pi mai pi mai.. sembang pi sembang mai.Dia bagi artikel.. aku upload dah settle kelepap transfer.Bila pikiaq balik.. aku belum ada kesempatan nak update “blog usang” aku tu.. takpun redesign balik ka apa.. ini blog terbiar di tepian gantang nak main harga pun takleh.Aku ada eksperimen penting kena settle dulu dan tak sempat nampaknya nak belek blog-blog aku yang lain yang bersepah tak sempat nak fully optimize.

paid_post_001

pay_per_post

Apa pun rezeki… Alhamdulillah. Seperti apa yang aku dah mention dalam artikel-artikel aku yang lepas… blog bermediumkan English tetap ada value dan boleh memberikan sumber income ‘kot tepi’.Walaupun anda syok-syok buat… pecayalah tetap ada value.. so andai anda minat something.. tak kira lah apa pun… minat pasai moto.. buat blog pasai moto… minat mancing.. buat blog pasai mancing… minat pasai komputer atau games ka hapa ka.. buat jaaaa.. asalkan English. Contoh kalo anda betui-betui minat pasai mancing… maka dengan happy anda seronok berblogging pasai mancing.. dah minat kan… anda pun perbanyakkan content.. aktif update.. aktif blog walking.. aktif optimize blog anda.. percayalah.. maybe selepas 6 bulan ke setahun.. ada mat salleh mai ketuk pintu emel anda nak sponsorship.Aku dah cerita banyak pasaiĀ  benda ni dan tips berkaitan.. sila lah baca previous entri lepas-lepas.. aku malas nak ulang. Hahaha..

Bagi aku… daripada dok saja-saja online buang masa log in facebook selepas balik letih penat bekerja.. why not spend 20 -30 minit kejap aktif berblogging benda yang kita minat… YANG KITA MINAT… bukan paksa diri berblogging pasai alat solek pompuan padahai diri minat pasai moto… EVEN kalo tahap pemalas nak mampus… setiap 100 tahun sekali baru rasa nak update satu post…. (tak logik la pulak kan pemalas sampai camtu) blog anda tetap akan ada value.. ni aku cakap blog berdomainkan sendiri ek.. haha ni kang ada orang salah anggap… setiap 8 juta tahun baru nak update blogspot anda.. atau blog free lain tetap ada value haa tu memang tak mungkin la kan haha.

Facebook comments: