Salam semua kepada pembaca sekalian.Nampaknya dekat 2 minggu aku tak update blog huhu.. selain daripada ketiadaan mood untuk update sebab aku demam dan selsema.. blog aku juga kerap dilanda masalah internal server error.Bila aku ada mood ja nak menulis.. sekali mak aiihh takleh connect la pulak huhu.. masalah ‘500 internal server error‘.Bila dah jadi camtu.. aku biar jap sehari dua.. pastu bukak boleh pulak.Pastu sehari dua pastu jadi lagi pulak masalah yang sama.. aduss lepas tu aku pun berhubung dengan pihak hosting ler.Dua kali jugak la aku hantar support tiket untuk masalah yang sama.First hantar dah ok.Pastu jadi kali kedua pulak.Setelah pihak teknikal buat pengenalpastian barulah blog aku berfungsi seperti biasa.

Aku sebenarnya tak pasti apa sebenaqnya punca masalah internal server error lima ratuih ni huhu.. tapi apa yang aku pasti tentunya bukannya sebab masalah internet connection ataupun browser aku.Rasanya takdak kaitan langsung.Apa yang aku suspek tentulah masalah itu datang dari server hosting itu sendiri.The reason aku berkata begitu (server-side error), sebab aku saja try tengok reset modem dan juga clear cache dan cookies kat browser.. pastu try log in balik pun takleh.. nak masuk cpanel pun jugak tak boleh.. memang sah server-side error.Tapi punca details sebab apa berlaku memang aku taktau la hahaha.Aku tak kaji pun lagi.

Tapi kalo sebab ‘error establishing a database connection’ haaa ni selalunya memang boleh lagi masuk cpanel dan tengok-tengok balik kot la ada php scripts/coding yang tak kena atau berkaitan .htaccess file.So mau tak mau teknikal support hosting saja la yang boleh check error log file ka apa ka.. so sapa yang tau bab-bab server ni boleh la kongsikan apa punca sebenar perkara ni berlaku.. boleh gak aku tau dan belajar benda baru hehe.

Maka akhir kata jika internal server error ni kerap berlaku dan sememangnya berpunca dari server-side dan bukan client-side.. aku rasa memang patut aku merajuk dan bercadang berpindah ke hosting lain keh keh keh.. selain itu sudah banyak kali aku perasan dan juga alami.. asal malam weekend saja (sabtu malam ahad).. mesti blog aku gila lembap nak connect masuk.. kadang tak boleh langsung.. tapi hari lain ok pulak.. takkan le pulak setiap malam sabtu nak buat server check up atau apa2 lah istilah hoho.. tetapi buat masa sekarang.. kesabaran aku masih tahap minima.. sebab aku bukan hardcore bloggers lagi haha.. andai kata aku dah capai tahap hardcore.. mau meradang jugak asyik takleh connect je hahaha.. sekian sahaja update kali ni.

p/s : Sekarang ni dok musim panas hujan panas hujan.. cuaca tak menentu.. aku asyik dok selsema.. dan pagi tadi baru ja baik demam

Facebook comments: