Salam semua kepada pembaca tegar blog ini hoho.Sabtu lepas pada lewat petang camtu tiba-tiba blog ini tidak dapat connect ke server dengan erti kata lain blog takleh buka langsung dan kalo boleh buka pun akan memaparkan mesej “Error establishing database connection“.So hampir seminggu jugaklah tak berupdate.Dan ada juga yang take concern bertanya kenapa takleh bukak.Hehe thank you, ternanti-nanti jugak ek blogpost terbaru hasil air tangan aiman najmy (tersipu-sipu malu).

So bila masalah ini berlaku, aku terus merujuk ke pihak hosting.Hasil siasatan yang mendalam pihak hosting menyatakan masalah ini berlaku kerana blog ini telah ditag oleh phishing site.Huhu apa kejadah blog camni pun nak kena tag oleh mereka-mereka yang tak bertanggungjawab itu.Bukannya ada confidential information pun kat blog ni hahaha… takkan aku ejen CIA kot haha. Phishers mana la yang terhegeh-hegeh nak tag website ni.Maka hari ini pihak hosting hantar email kat aku, problem dah resolved.Apa-apa pun syukur, blog ni telah kembali pulih seperti biasa.Dah seminggu aku tak dapat jenguk blog dan dah start gatal-gatal tangan ni nak menaip huhu.

So kepada kawan-kawan yang otai dan pro mengenai selok belok untuk mengelakkan kejadian ini kembali berulang boleh la bagi cadangan yang bernas.Ni first time kot aku alami camni.Selamat ni blog personal aku sahaja.Mau kalo blog niche aku yang jadi camni, mau mengamuk aku jadi incredible hulk huhu.Apa-apa pun i’m back hehe.Sekian.Selamat berhari jumaat. 🙂

Facebook comments: