Salam semua kepada pembaca aimannajmy dot com.Dah lama tak cerita pasai dunia blogging.So cerita kali ni pendek je huhu.Bagi siapa-siapa yang taktau pasal alexa rank so silalah bertanyakan pada pakcik google ye.Malas le pulak aku nak taip panjang-panjang pasal apa itu Alexa Rank atau sejarah dia ka apa ka.Bloggers semua pasti tahu menda ini.

Aku sebenarnya sangat la naif dan taktau langsung bagaimana nilai sesuatu Alexa Rank itu diambil kira.Ya secara umumnya berkait rapat dengan page view, purata bulanan aliran traffik, makin susut nilai makin membuktikan ramai visitor dan sebagainya.Tapi secara detailnya memang aku taktau huhu..bukan aku nak mempersoalkan ke detailan camana traffic analysis dikira cuma aku pelik ja dengan situasi yang aku alami.. dan ini kali pertama aku alami.Camni keadaan dia..

Aku baru setup blog niche baru.Besa la kalo blog yang baru bukak ni alexa rank dia memang berjuta-juta lemon lahh, 27 ke 28 juta camtu.Pastu abih ja set up bab-bab teknikal server aku pun upload la theme kosong (theme asal WP).Pastu aku tak letak pun la apa-apa artikel pun.Pastu dalam seminggu terbiar aku rasa rajin balik maka aku pun letak la satu unik artikel.

Alexa rank pada ketika aku letak artikel adala kot 24 juta camtu.Pastu aku biar 2 hari.Pastu lepas 2 hari aku saja mai tengok balik makkk aiihhh dari 22 juta turun ke 8 juta.Padahal aku tak buat apa-apa pun.Letak satu je unik artikel.PARA BLOGGERS YANG BERPENGALAMAN SEKALIAN ADAKAH INI SITUASI NORMAL? nilah first time aku alami situasi begini since aku install Alexa rank toolbar kat browser.So boleh glimpse tengok setiap kali masuk mana-mana website.

Andai kata ini situasi normal so takpalah saja nak tau hehe.Aku cuma pelik je nape turun cepat sangat dalam 2 hari mendadak gila-gila punya sedangkan ada blog len dah berbulan-bulan on site still puluh2 juta Alexa Rank.Dan sekarang after 1-2 weeks turun ke 4 juta pulak.Padahal aku tak pernah send mana-mana search engine pun.Aku biar camtu je pastu letak satu unik artikel.Dan aku bercadang bulan ni baru nak pulun bangunkan blog ni dari segi SEO suma.

So diminta para bloggers atau web designers yang berpengalaman atau tahu mendalam mengenai Alexa rank boleh lah memberikan pendapat situasi aku ini.Andai situasi di atas adalah normal so hehe takpalah satu ilmu baru bagi aku.Aku memang first time tahu situasi ini.. DAN andai kata situasi di atas tidak normal boleh lah bagi pendapat mengapa terjadi hal demikian.

Pendapat aku.. mungkin kebetulan nama domain unik kot, dan kebetulan ianya datang dari organik traffik.Ntah aku pun taktau.

 

Facebook comments: