Salam semua kepada pembaca sekalian.Akhirnya setelah menilai komen kengkawan pada entri lepas.Aku pun cuba edit balik theme ni tak banyak mana pun huhu.Aku just tambah dan buang apa yang aku rasa cam tak best contohnya gambaq kabel-kabel tu hahaha! So aku tukaq buh gambar ngah ngadap PC pastu gambaq tepi tu aku tukaq buh gambar posing pakai rayban sambil men gitar huhu! Handsome le sikit hahaha.

Cuma aku tesilap langkah pi kacau coding theme.Huhu agak tension jugak nak mencari punca apa benda yang dah aku tedelete.Huhu apa jadah ntah “div-div tags” yang aku telebih delete, aku pun tak paham. Kalo dif-dif kehormat aku tau la haha.Pastu aku masuk balik dreamweaver tengok balik ohh ada benda aku silap.Hehe.. Aku nak cuba buang footer links, ntah hape-hape link dia letak kat bawah footer tuh, takdak kaitan langsung. Kot la nak letak designer asal theme ni takdak pulak, iklan ngarut-ngarut so aku terpaksa buang.

Buang footer link ni bukan apa, nak kurangkan OBL (out bound link) lah kononnya huhu.Lagipun theme ni dikeluarkan under license GPL, so aku leh edit suka ati kat theme editor.Becakap mengenai buang footer link ni, setengah theme leh buang camtu je, dengan pi dekat Appearance>Editor>footer.php.So boleh remove dengan senang hati.TAPI setengah theme bila remove mak aiihh abih tak berfungsi langsung!

Kalo nak versi remove perlu bayar dalam 20 usd huhu.. pergh mahal tul. Bek buat sendiri je ye tak.. serupa macam orang taktau nak format PC, pi kedai PC nah charge 30 hinggit, taktau la sekarang price bape huhu.So aku pun Google sana Google sini cari maklumat camana nak edit coding.. try tu try ni, eksperimen tu eksperimen ni maka siap jugak remove huhu! Nahai susah jugak, apa jadah secret code dia letak untuk diremove aku pun tak paham hahaha..

So sapa-sapa pasni kalo nk remove footer link, taktau nak buat camana, boleh la kot aku nak hulurkan bantuan, FOC, kalo tak korang Google je take time sikit nak paham camana pastu leh ja terus edit.. tapi kalo theme tu ada dicreditkan ke designer asal so bertimbang rasa la kot takyah buang. Tapi theme free bersepah-sepah kat tenet mesti ada punya tempek footer link yang ntah hape-hape, mobile ringtone lah, tattoo lah, car loans lah ntah hape-hape lagi.Dan yang penting kalo ada link porn atau gambling dan sewaktu dengannya, wajib buang! takkan ampa nak promote benda haram tu kot tempek kat footer ampa hoho!

So aku rasa ok la kot theme ni (pada pandangan aku le).Bila aku rasa cam dah jemu aku tukar balik tapi hehe, kaler biru ni memang kena la dengan Sayugia Studio hehe..

Facebook comments: